Artikler

Prosess, møter og taushet

I går ble berørte miljøer i Financial Services informert om at det skal foretas en nedbemanning i forbindelse med at Financial Services skal redusere kostnader med 100 millioner innen utgangen av 2016.

Vi mener at EVRY burde ha informert tidligere og tydeligere hvilke tiltak som måtte iverksettes for å oppnå innsparingene. Tidspunktet for slik informasjon vil nok alltid være et diskusjonstema mellom arbeidsgiver og fagforening, men dog burde de ansatte informeres i rimelig tid. 

Det er helt klar at vi mener at det er ledelsens ansvar (og plikt) å informere de ansatte om både gode og dårlige nyheter som påvirker den enkeltes arbeidsforhold. Spørsmålet blir hva vi gjør når vi opplever at informasjon uteblir og vi blir pålagt taushet med påfølgende konsekvenser for vårt arbeidsforhold om vi ikke forholdt oss til dette. 

Vår oppfatning er at arbeidsgiver ikke kunne pålegge oss taushetsplikt i denne saken, vi meddelte at vi ikke ville forholde oss til dette samt at vi ville informere våre medlemmer om prosessen mandag morgen. Søndag kveld ble vi orientert om at bedriften ville informere de berørte miljøene om den kommende prosessen før innkallinger til møter ble sendt ut. Dette tror vi ikke hadde blitt gjennomført uten krav fra oss. 

Det innkalles til uformelle møter/"tellday"

Vi kan ikke nekte arbeidsgiver å snakke med sine ansatte og fortelle at de har en sluttpakke å tilby om det kunne være av interesse. Problemet her er at vi er midt i en formell prosess som plutselig blir satt på vent mens selskapet innkaller til uformelle møter før de fortsetter det formelle løpet om ikke de uformelle møtene ga ønsket resultat – dette er et prosessforløp som vi mener vi ikke kan være bekjent av! 

Disse uformelle møtene er ikke med på å skape en god prosess. Vi oppfatter det som en kortslutning av det lovbestemte § 15-1 møtet i Arbeidsmiljøloven. Vi er betenkt over at selskapet tar i bruke slike metoder i prosesser som dette – det legges et press på den enkelte som er helt unødvendig i en allerede vanskelig situasjon.   

Det å møte sin leder til et møte om sitt ansatte forhold kan være en stor påkjenning, og det er godt og nyttig å ha en støttespiller ved sin side når dette møtet finner sted.  Alle våre medlemmer som er berørt skal ha fått tilbud om å ta med en tillitsvalgt. Hvordan disse møtene forløper er helt avhengig av hver enkelt leder, og det skrives ikke noe referat/protokoll som gjenspeiler det som blir sagt og gjort. 

Vi anbefaler alle våre berørte medlemmer til å ha med seg en tillitsvalgt i "tellday"-møtene. 

Anka og Tommy dekker Oslo, med hjelp fra Eirik

Jonny og Tor Erik dekker Trondheim

Eirik dekker alle andre lokasjonene med hjelp fra lokale tillitsvalgte.  

Vh.

Eirik Bornø
Leder/Hovedtillitsvalgt
Negotia EVRY