Artikler

Medlemsinfo mars

Vi har nå lagt bak oss de første månedene i 2016 og har hatt tilnærmet normal drift av klubben i motsetning til de siste årene hvor vi konstant har levd i unntakstilstand med nedbemanninger og kostnadskutt – vi er dog ikke ferdig med nedbemanninger. Vi har avholdt valg, hatt årsmøte, deltatt i drøftingsmøter, nordisk SU og tatt oss av enkeltmedlemmer som trenger litt hjelp og støtte. Vi har også begynt å forberede oss til årets lønns – og tariff forhandlinger samt utvikling av politisk plattform hvor vi nå trenger litt hjelp fra dere.

Mens våre forfedre opplevde overgangen fra jordbruks- til industrisamfunn, opplever vi nå overgangen fra industrisamfunn til digitalt nettsamfunn. Vi opplever at stadig flere tradisjonelle produkter og tjenester blir digitalisert og at de knyttes sammen i nettverk. Ny teknologi endrer samfunnet og arbeidsplassene våre. Google biler går nå i trafikken i California uten sjåfører, vi har selvbetjente kasser i butikker, vi blir innvilget lån på sekunder via nettbanker og roboter frakter varer og medisiner på sykehus. Menneskelig arbeidskraft erstattes gradvis av maskiner og algoritmer på ulike områder. Samtidig vokser delingsøkonomien frem. Teknologien gjør det også enklere å dele tjenester og få oversikt over ledig kapasitet.

Samfunnsendringene vi går gjennom nå skaper også utfordringer. Nye arbeidsprosesser vokser frem og lov- og avtaleverk er ikke alltid rustet til å takle disse overgangene. Negotia må derfor prøve å se inn i glasskulen og tenke på hva vi må gjøre (både med tanke på organisasjon og avtaleverk) for å møte fremtidens utfordringer? Vi ønsker en politiske plattform med et langsiktig perspektiv for det er liten tvil om at sterke fagforeninger er viktig for å opprettholde de goder vi har i Norge. Fakta viser at i land der fagforeningene er svake, er arbeiderne også det: lønna er lav, det er flere arbeidsulykker, og folk har mindre innflytelse over sin egen arbeidshverdag. En slik utvikling ønsker vi ikke velkommen så nå er tiden moden for å tenke nytt. Her følger en link der Arnfinn Korsmo (Forbundsleder i Negotia) formidler noen tanker om den politiske plattformen. Håper dette setter i gang en tankeprosess og send oss gjerne noen ord om hva du tenker og tror om dette.

Normal drift av klubben byr dessverre på andre utfordringer også. I slike tider mener ledelsen at de ikke har behov for en sterk fagforening med frikjøpte tillitsvalgte. Frikjøpsavtalen vår som omfavner leder og nestleder, er under press og står i fare for å bli sagt opp. Og det er ikke bare mot Negotia bedriften kjører en tøffere linje. Lederen i El & IT har i disse dager mottatt oppsigelse og vurderer nå videre gang i saken. Negotia vil støtte opp og står side om side med El & IT i sakens anledning – se uttalelse fra EL&ITs årsmøte den 3. mars.

Som dere skjønner har vi fortsatt litt å holde på med!