Artikler

Status lønnsoppgjøret 2012

Negotia valgte å ta EVRY Økonomitjenester AS og EVRY Consulting AS inn for Den Rådgivende Nemnd (DRN) da det ble brudd i lønnsforhandlingene i alle selskaper i 2012. 

I DRNs formålsparagraf står det at nemnda skal behandle lokale lønnstvister som ikke har latt seg løse gjennom lokale forhandlinger eller organisasjonsmessig behandling. DRN skal gi en anbefaling til partene om hvordan tvisten bør løses. Hver av partene kan ensidig bringe saken inn for DRN.

Nemda består av 3 representanter - en representant fra Negotia, en fra NHO og en leder oppnevnt av de to organisasjonene i fellesskap.

Nemndsbehandlingen fant sted 14.03.2012 for begge selskapene.

Når saker bringes inn for Den Rådgivende Nemnd skal nemnda, etter en konkret vurdering, komme med en anbefaling om løsning av tvisten i tråd med de regler som følger Funksjonæravtalens Bilag 2. I begge sakene hevdet Negotia at bedriftens tilbud ikke gjenspeilet en samlet vurdering av de fire kriterier, ved at tilbudet var for lavt. Videre hevdet Negotia at det ikke var ført reelle forhandlinger, at forhandlingene var klanderverdig gjennomført og at bedriften ikke hadde knyttet vurderingen av de fire kriterier opp mot de respektive selskapene i henhold til Funksjonæravtalen.

Bedriften hevdet at det var foretatt en konkret og forsvarlig vurdering av de fire kriterier og for øvrig at selskapenes økonomiske stilling var/er krevende.

Nemndas anbefaling (likelydende anbefaling for begge selskapene) ble som følger:

  1. Nemnda anbefaler at det foreliggende tilbudet fra EVRY Økonomitjenester AS til Negotias medlemmer legges til grunn for lønnsoppgjøret 2012. (Dissens Rune Aale Hansen – Negotias representant i nemnda) 
  2. Nemnda anbefaler enstemmig at partene før neste lønnsoppgjør diskuterer hvordan forhandlingene bør forløpe og hvilke spilleregler som skal gjelde, blant annet med sikte på at informasjon og drøftelser knyttet til de fire kriterier skal være mer bedriftsspesifikke enn i lønnsoppgjøret 2012.

Nemndas anbefaling støttet ikke Negotias syn (se pkt. 1 i nemndas anbefaling), men vi er nå i dialog med HR angående gjennomføring av årets forhandlinger (se pkt 2 i nemndas anbefaling).

Nå bretter vi opp armene, nok engang, og hiver oss snart ut i vårens ”vakreste” eventyr med ukuelig pågangsmot!

VEDLEGG

Nemndas anbefaling - EVRY Consulting AS
Nemndas anbefaling - EVRY Økonomitjenester AS